Интернет връзката

Интернет връзката

За да осигурите комфорт на потребителите разглеждащи Вашият сайт, то той трябва да се зарежда с прилична бързина. Ако Вашият сайт се намира на домашният Ви компютър, то бързината, с която той ще се отваря зависи основно от Вашият Интернет доставчик. Въпреки наблюдаващата се напоследък тенденция за драстично увеличаване на скоростите на достъп, средните показатели остават в диапазона 200-500 KB/sec. (1600-4000 kbit/sec ) български и 30-70 KB/sec (240-560 kbit/sec.) международен достъп. Всеизвестен е факта, че скоростите са `максимални и негарантирани` и се постигат единствено в часовете с минимална натовареност на сървърите на Вашият доставчик.В случая това са скорости за трафик към Вашият компютър (download), a важното за Вашият сайт е каква скорост може да достигне изходящият трафик (upload).Скоростите за изходящ трафик (upload) обикновено никъде не се споменават официално, но в повечето случай стойностите им са в пъти по-ниски от тези при download.

При скорост на Download от 300 KB български и 40 KB международен трафик обикновено скоростите на Upload са приблизително 100 /10 KB . Разбира се, има и Интернет доставчици, при които съотношенията в скоростите на Download и Upload са изравнени, но те заемат много малка част от пазарния дял. При това положение, ако даден потребител, намиращ се в друга държава реши да разгледа Вашият сайт, то между домашният Ви и неговият компютър ще протича 10 KB информация в секунда. Това на практика означава, че ако на дадена страница от Вашият сайт Вие имате разположени 10-на картинки всяка от които по 20-30 КB, пълното зареждане на страницата ще отнеме повече от половин минута. Да допуснем, че това не е чак толкова страшно, но какво ще се случи ако няколко потребителите се опитат да разгледат сайта Ви едновременно… Ситуацията ще изглежда като сърфиране в Интернет в средата на 90-те години на миналия век.

Друго условие за разполагане на сайт на домашният Ви компютър е да притежавате собствен реален статичен IP адрес. Почти всички доставчици на Интернет предлагат реален статичен IP адрес, като при повечето това коства един-два лева допълнителна такса на месец. По принцип е възможно хостинга да се реализира и с динамичен IP адрес, но конфигурирането е доста по-сложен процес и опцията трябва да се поддържа от глобалния регистрар на Вашият домейн.