Равносметка

Съществуват още редица фактори, неупоменати в тази статия, които безспорно показват, че домашното PC не е най-целесъобразното място за разполагане на един сериозен уеб сайт. Както беше споменато по-горе, преките разходи за поддръжката му надхвърлят 15.00 лв./месец и при това без да са осигурени бърза Интернет връзка към сайта, достатъчно висок процент UpTime и техническа поддръжка. Един бърз поглед на пазара на хостинг услуги в България показва, че за около 1/3 от сумата по месечните разходи за хостинг на домашното PC, потребителя може да осигури надеждно място на своя сайт, където за неговото нормално функциониране ще се грижат професионалисти.

Когато към това се добави и загубеното време и похабените нерви за конфигуриране и поддръжка на системата и ако всичко това бъде обърнато в парична себестойност, защото в сферата на IT времето е ценен ресурс, излиза че “удоволствието” да хостваш сайт на собственото си PC излиза доста скъпо.

За тези, които вече имат опит с разполагането на сайт на своя компютър вкъщи, прочитането на тази статия ще бъде прочит на една, за радост отдавна забравена история и осъзнаване на допуснатите грешки.

За онези, които планират да се занимават с дейност като хостинг в къщи дано тази статия послужи като съвет и им помогне да получат цялостна визия за това което им предстои.