Техниката (Хардуер)

Както беше споменато в първия казус, ако истински държите на Вашият уеб сайт, то той трябва да бъде постоянно видим в Мрежата. Разбира се, това никога не може да се гарантира на 100 %, но в никакъв случай времето на UpTime не трябва да пада под 98-99%. Ако един потребител, проявил интерес към сайта, неколкократно не успее да го зареди е твърде вероятно да потърси друг сайт с близко съдържание. По този начин Вашият сайт ще остане безвъзвратно забравен за него. Ако това системно се повтаря, събирането на постоянна аудитория за сайта Ви ще се окаже доста трудна задача.

Важен фактор за безпроблемната работа на сайта Ви е техниката, с която разполагате. Разбира се, колкото и да сте сигурен в безотказната работа на своето ново мощно PC, то работата на Вашият сайт силно зависи и от техниката на Интернет доставчика, чийто услуги ползвате. Въпреки, че в последните две-три години се наблюдава повишаване на надеждността на Интернет връзките, реалният UpTime при Интернет доставчиците все още остава далеч от изискванията, необходими за нормалното функциониране на уеб сайт. Все пак тенденциите са към все по-високо качество на предлаганите услуги и това все по-осезаемо се усеща при глобалните Интернет доставчици (големи телекомуникационни компании, кабелни оператори и др. )

В случай, че сте от щастливците, които се радват на относително постоянна свързаност към Интернет и задоволителен процент UpTime ето и няколко от по-важните неща, който е хубаво да знаете за любимото си PC:

 

Домашният компютър НЕ Е сървър!

Колкото и мощен да е домашният Ви компютър и независимо, че на него има инсталирана сървърна операционна система, той все пак си остава един обикновен настолен компютър. Основното, което отличава обикновения компютър от сървъра е не само бързината на работа и изчислителните ресурси, а надеждността и продължителността на работа. Един истински сървър е така проектиран, че да може да издържа на постоянни големи натоварвания и да работи безотказно за продължителни периоди от време. За да се постигне това, компонентите в него са специално подбрани и тествани, предвидени са специални захранващи и охлаждащи системи, а при сървърите от висок клас повечето от компонентите могат да бъдат заменени без да се прекъсва работата на сървъра.

Амортизация?

Постоянната работа на един компютър неминуемо води и до по-голяма амортизация. Това в по-голяма степен важи за елементите, при които има движещи се части (твърд диск, CD, DVD, вентилатори) и в по-малка степен за останалите елементи. Докато един модул памет или процесор на практика може да работи години на ред без характеристиките на неговата работа да се влошат, то твърдият диск има определени часове живот. Средната продължителност на ‘живота’ на един твърд диск е около 20 000 часа. Това на практика означава, че колкото и качествен и марков да е твърдия диск на Вашият компютър, при постоянна 24 часова работа, в най-добрия случай на втората или максимум третата година той неизменно трябва да бъде заменен.


Почти същата е продължителността на живота и на вентилаторите, охлаждащи компютъра и то при положение, че са от доказан производител и редовно се почистват от събралият се прах.